Elektronik

Så köper du ekonomiska vitvaror

BY
single-image

Om man står i den situationen, att man skall till att rusta upp eller bygga nytt i sitt hus. Och när det då kommer till vitvaror och andra apparater till kök och tvättrum, så kan det kännas som att kliva in i en djungel. Det finns otroligt många tillverkare och alternativ, och i flera varierande prisklasser. Med andra ord kan det vara svårt att veta hur man finner den bästa balansen mellan pris och kvalitet. Här följer därför ett par råd om vad man kan kolla efter när man skall jämföra vitvaror.

Inbyggt eller fristående

För en stilren och minimalistisk inredning i kök, är det en fördel med inbyggda modeller av utrustning som exempelvis mikrovågsugnen eller kaffemaskinen. Dock är dessa varianter oftast dyrare i inköpspris, utan att för den skull vara bättre i själva kvaliteten och funktionen. Här rekommenderas att man tänker helhet, hur det hela skall fungera ihop när köket är färdigt. Om man väljer fristående varianter av en del av utrustningen, rekommenderas att man håller dig till ett och samma fabrikat. Detta för att få enhetlig design. Vid val av fabrikat bör man gå efter någon av de väletablerade märkena om man vill ha ett tryggt köp. Väljer man exempelvis, Bosch, Siemens, Miele eller Electrolux så vet man att service och support fungerar, och att det finns vanliga reservdelar att beställa.

Driftsekonomi och smarta funktioner

Driftsekonomin är väldigt viktig om man vill ha ekonomiska vitvaror. Det handlar om förbruk av el, vatten och tvätt/diskmedel. Alla vitvaror på den svenska marknaden är energimärkta, ett testresultat av modellens energieffektivitet. Här bör man gå efter att maskinerna har märkningen A+++ som är den bästa. En del moderna vitvaror har numera en massa smarta funktioner, som potentiellt kan spara utgifter. T.ex. så kan man idag få en tvättmaskin med automatisk dosering av tvättmedel, vilket som regel sparar spill av tvättmedel eftersom man ofta överdoserar när man doserar manuellt. En del modeller har även Wi-Fi stöd och kan styras via en smartphone eller surfplatta. På så sätt kan man hålla koll på, och starta/stoppa maskinerna från distans.

You may also like