Elektronik

Bänkdiskmaskin låter dig diska miljövänligt

single-image

Ja du läste rätt. Att diska sin disk manuellt kräver nämligen som regel mycket mera varmvatten än om man diskar i en modern diskmaskin. Även om diskmaskinen förbrukar el, så är det alltså sammanlagt ändå bättre för miljön att diska sin disk i maskin. Faktiskt visar siffror från energimyndigheten, att det går åt ca 3 till 4 gånger mer energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Detta är fallet även om man diskar och sköljer i en balja eller diskho. Det här är alltså en av de få gånger, det är miljösmart att vara bekväm eller lat.

När platsen är trång, eller när man bor i hyresrätt

Väldigt många svenskar bor i kommunala lägenheter eller andra hyresrätter, och i dessa kan man inta alltid välja själv om man vill ha en integrerad diskmaskin under köksbänken. I dessa fall, eller om platsen helt enkelt bara är begränsad under köksbänken, så finns det numera ett allt större utbud av bänkdiskmaskiner. En annan fördel med en bänkdiskmaskin, är att man enkelt kan ta med sig den om man flyttar till en annan bostad. Nackdelen med bänkdiskmaskin jämfört med en standard integrerad är att de som regel rymmer lite mindre disk. Detta kan dock vara en fördel i vassa fall, exempelvis om man har ett mindre hushåll. Eftersom bänkdiskmaskiner är lite mindre, förbrukar de därför lite mindre ström än de fullstora.

Disktid, ljudnivå och program

Moderna bänkdiskmaskiner har i princip de samma smarta funktioner och diskprogram som de fullstora har. Du kan oftast välja mellan standardprogram och snabbprogram, på många modeller har du även möjlighet till eco-program, intensivprogram eller program som är skonsamma mot ömtåligt gods. När man skall köpa en bänkdiskmaskin, kan det vara bra att jämföra ljudnivå i de tekniska specifikationerna. I genomsnitt ligger ljudnivån på bänkdiskmaskiner rund 50dB, men många modeller är betydligt tystare än som så. Till jämförelse, ligger ljudnivån under ett vanligt samtal på ca 65-70dB.

You may also like